”När bjuds Jonas Gardell in för att tala på Torp-konferensen?” Frågan ställdes på ledarplats i Nerikes Allehanda för några veckor sedan. Bakgrunden var konferensens många turer gällande Kristna regnbågsrörelsens vara eller icke vara på konferensområdet. Beslutet just i år blev, som Världen idag tidigare har rapporterat, att hålla i ett lunchsamtal med tillhörande pop up-monter.

Men faktum är att en person med läromässiga paralleller till Jonas Gardell redan är inbjuden till sommarens konferens. Förra veckan gick Stefan Swärd ut och ifrågasatte den amerikanske talaren Brian Zahnds medverkan på Torp, med hänvisning till dennes i vissa stycken liberala teologi. Swärd var tydlig med att flera av Zahnds böcker och artiklar är både uppbyggliga och bra. Men den bok som på senare tid har hamnat i debattens centrum har ändå flera problematiska inslag.

I boken Sinners in the Hands of a Loving God driver nämligen Zahnd – likt tidigare Jonas Gardell i böckerna Om Gud och Om Jesus – tesen att Gamla testamentets gudsbild på avgörande punkter skiljer sig från Nya testamentets. Den kristne Guden, hävdar Zahnd, känner inte någon vrede över mänsklighetens synd. Inte heller är han en krigargud och han befallde inte israeliterna att fördriva de kanaaneiska folken. Och kanske allra mest radikalt: han efterfrågade aldrig några blodsoffer i Israels tempel.

Det senare innebär i praktiken att Gamla testamentets offerinstitution måste betraktas som ett misstag. Det var Mose som missuppfattade Guds vilja, för ”rituella offer har inte sitt ursprung i Guds hjärta; de har sitt ursprung i mänsklighetens våldsamma hjärta”. Ett citat som i sin tur väcker frågor, inte bara gällande Zahnds syn på Gamla testamentet utan lika mycket kring hans syn på Nya testamentets tal om Jesu död som en offerdöd.

Därmed är det inte förvånande att Zahnd har en allt annat än ortodox förståelse av försoningen. Han är visserligen inte ensam om att predika en subjektiv försoningslära, men när han skriver att det aldrig var Guds vilja att Jesus skulle dö på korset går han betydligt längre än den waldenströmska teologi som präglar delar av Equmeniakyrkan. Det är också svårt att se att det här är kompatibelt med Evangeliska Frikyrkans självförståelse som evangelikala.

Det kan mycket väl bli så att Zahnd håller djupt uppbyggliga predikningar under sommarens Torpkonferens. Även Jonas Gardell kan för övrigt säga sådant som är bra. Men Zahnds besök i Sverige aktualiserar ändå viktiga teologiska frågor. Som EFK-pastorn Niclas Ljung skriver i en debattartikel på temat i Dagen: ”Hur viktig är vår teologi egentligen? Hur breda kan vi vara? Kanske behöver vi ett ’kyrkomöte’ för att bemöta både nya och gamla teologiska strömningar?”

Läs på varldenidag.se