Min första bok utkom när jag var 21 år gammal. Den hette Musikens makt och handlade om rockmusikens historia, trender och avarter. Numera brukar jag säga att det är den av mina böcker som hade sett mest annorlunda ut om jag skrivit den i dag. Dess grundärende står jag dock bakom: Musiken är en stark och identitetsskapande kraft, som i alltför många fall har använts för att bryta ned snarare än för att bygga upp.

Vårt förhållande till musik – liksom till övriga delar av populärkulturen – kan därmed ses som en central del av vårt kristna lärjungaskap. Liksom med allt annat skapat finns det en risk att vårt musiklyssnade, och den kultur som våra idoler får sin inspiration ifrån, blir till en avgud som ställer sig i vägen för Herren själv.

Boken Lennon, Dylan, Alice, and Jesus har ett till stora delar annat perspektiv på den moderna musiken och dess förgrundsgestalter. Ett perspektiv som är precis lika sant och viktigt och som har den positiva effekten att det leder till en uppmuntrande och trosstärkande läsupplevelse. Vad den utforskar är nämligen ett antal artister inom (främst) genrerna rock och hårdrock som med tiden fått ett möte med sin egen Skapare, och som därför har landat i att de vill kalla sig själva kristna.

Första halvan av boken kan till stor del ses som en introduktion till några av de färgstarka personligheter som lade grunden till den moderna rockmusiken. Det börjar med 50-talsnamn som Elvis Presley, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis och Carl Perkins och det visar sig att alla utom Lewis hade perioder då de tydligt identifierade sig som kristna. Vi får också en inblick i de tragiska livsöden som går under beteckningen ”27-klubben” – nämligen de inflytelserika och begåvade artister som hade oturen att dö redan vid 27 års ålder: 60-talsartister som Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin och Jim Morrison – men också nutida musiker som Kurt Cobain, Amy Winehouse och vår egen Tim Bergling.

Särskilda djupdykningar görs sedan i band och individer som The Beatles, Bob Dylan och Alice Cooper. Det märks att Greg Laurie är en hängiven musikälskare, med stor respekt för de artister vars livsöden han skildrar. Det är både informativt och medryckande. Men som bokens titel antyder är hans viktigaste ärende ett annat, nämligen att visa på dessa musikers andliga resa.

Den gemensamma nämnaren för många av dem som passerar revy är att de är extremt begåvade, men också vanliga människor som på olika sätt befinner sig på resa. Påfallande många har kommit till vägs ändå genom ett omfattande missbruk av alkohol och droger. I fråga om ”27-klubben” har detta lett till en alltför tidig död. För andra har det lett till en rejäl omprövning av tidigare prioriteringar – och inte sällan till en ny- eller återfunnen kristen tro.

Mest uppmärksamhet får de artister som finns omnämnda redan i bokens titel. Alice Cooper är numera en överlåten kristen, som ägnar tiden mellan turnéerna åt att arbeta med ungdomar på glid. Bob Dylan hade en treårig period som uttalat kristen, som bland annat resulterade i några av hans bästa skivor, men som tycks ha tagit slut lika plötsligt som den startade. Även John Lennon tycks på 70-talet ha haft ett andligt uppvaknande där han – i desperation över sin brottning med sig själv och sina missbruk – sökte sig närmare den kristna tro som han från början växte upp med.

Bokens sista tredjedel bjuder på en kavalkad av artister som varit på toppen av sina karriärer, men som trots sina framgångar upplevt sina liv som mer eller mindre meningslösa – och som därför har öppnat sig för Jesus och hans liv. Musiker från band som Kansas, Eagles, Foreigner, Byrds, Yes och Earth, Wind & Fire passerar revy. Men också hårdrockare från band som W.A.S.P., Megadeth, Korn, Poison och Ozzy Osbourne. Liksom en och annan representant för andra musikstilar, inklusive Donna Summer, Al Green, MC Hammer och Justin Bieber.

För mig som älskar rockmusik, och som har lyssnat till flera av de band som finns omnämnda, är boken som sagt en både uppmuntrande och trosstärkande läsupplevelse. Det märks att Laurie är evangelist, och många som läser kommer förhoppningsvis att bli nyfikna på den tro som deras favoritartister valt att omfamna. Köp den gärna och ge till någon som skulle kunna behöva en sådan erfarenhet!

Läs på varldenidag.se