Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) har tvingats avgå. Orsaken var ett alkotest vid Öresundsbron som visade på 0,2 promille, alltså den lägsta gränsen för vad som juridiskt kan benämnas som rattfylleri. Enligt uppgift tog hon själv initiativ till uppsägningen, och hon fick statsminister Stefan Lövens stöd för att hantera frågan på detta sätt.

I sociala medier har det i helgen diskuterats flitigt om det är rimligt att man ska behöva avgå som minister för en förseelse av detta slag. Vissa menar att det var onödigt, medan andra menar att det var motiverat. Men oavsett hur man tar ställning till denna fråga är det något som går igen hos så gott som alla som uttalar sig i ärendet – och det är respekten för Aida Hadzialics attityd.

På den presskonferens som utlystes på lördagförmiddagen sa den unga politikern så här:

– Jag förstår att många är besvikna och jag är förbannad på mig själv.

– Jag anser att det jag har gjort är väldigt allvarligt. Jag har uppfostrats för att ta ansvar för mina handlingar.

– Jag förväntar mig ett strafföreläggande och böter som jag kommer att acceptera. Jag tyckte att det var viktigt att berätta det här så snart som möjligt och vill stå rakryggad inför det jag har gjort.

Kontrasten till många av våra andra politiker som har trampat i klaveret är slående. Det räcker att jämföra med Miljöpartiets båda avgående statsråd, Mehmet Kaplan och Åsa Romson, för att se kontrasten till Aida Hadzialic. Kaplan och Romson verkade ju egentligen inte tycka att de hade gjort något moraliskt tveksamt.

Jag är själv inte någon anhängare av allt som har hängt samman med Hadzialics politiska gärning. Enligt min mening har hon uttalat sig olyckligt både i fråga om konfessionella friskolor och om privata aktörer i utbildningsväsendet. Men presskonferensen i lördags ingav ändå respekt även hos mig. Tänk om vi hade fler unga människor som kunde säga att ”jag har uppfostrats för att ta ansvar för mina handlingar” – och som också tog konsekvenserna av detta i skarpt läge!

Och hur var det nu Jesus uttryckte det? ”Var och en som upphöjer sig själv ska bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig ska bli upphöjd” (Luk 14:11).