”Allt Guds ord är rent från slagg … Lägg ingenting till hans ord, så att han tillrättavisar dig för lögn” (Ords 30:5–6). Detta är en stark proklamation om Guds ords tillförlitlighet. Men det är också en varning till alla som vill ha med Herren att göra: Tala inte i Guds namn sådant som du inte har täckning för; låt oss inte lägga till eller dra ifrån det som Herren själv har talat (jfr Upp 22:18–19).
Särskilt starkt behöver detta tillämpas på den profetiska tjänsten. Personer som kommer med anspråk på att var Herrens språkrör, ska helt enkelt vara noga med vad de förkunnar. Ett sant Herrens ord leder till tro och gudsfruktan – men ett missbruk av det profetiska leder till förakt för den profetiska tjänsten.
Mot bakgrund av detta är det beklämmande att läsa om den ”profet” som varit verksam i bland annat Bethel i Redding, som församlingen nu har tagit avstånd ifrån efter att det uppdagats att han använt information från sociala medier som han har hävdat var kunskapens ord från den helige Ande.
Men även vissa andra inslag i den amerikanska profetrörelsen väcker frågor. Ett allvarligt bakslag kom 2023 när Mike Bickle vid IHOP kunde beläggas med en lång historia av sexuella övergrepp. För att inte tala om profetiska galenpannor – ibland med tiotusentals följare – som hävdar sådant som att himlen har avdelningar bestående av godis och glass och är befolkad av traktorkörande kossor och en gigantisk jultomte. Så nej, inte ens med den bästa vilja kan man hävda att det här är en rörelse utan ”slagg”.
Därmed inte sagt att den profetiska gåvan måste vara fullkomlig för att tas på allvar. Nya förbundets profettjänst behöver alltid underkastas församlingens prövning innan den kan tas emot som Guds tilltal (se 1 Thess 5:19–22). Men om alltför mycket uppfattas som snurrigt, kommer det ofelbart att dra det profetiska ordet i smutsen.
Även i vårt land behöver vi därför se upp. De senaste åren har en strid ström av profetior uttalats om en spirande väckelse i Sverige. Och vem vill inte höra om sådant? Samtidigt har det kommit flera – om än betydligt färre – hälsningar om det bekymmersamma andliga läget. Mest känd är David Wilkersons tilltal i Filadelfia Stockholm för 20 år sedan.
Detta lämnar oss med flera tänkbara scenarior:
1) Antingen är glädjeprofetiorna fel.
2) Eller så är profetiorna om det allvarliga läget i Kristi kropp fel.
3) Alternativt är båda i någon mening rätt, men ska betraktas som parallella sanningarna; kanske är de rentav beroende av varandra.
Att helt avvisa de allvarliga profetiorna vore att begå samma misstag som i Bibeln kännetecknar de falska profeterna: de som trots problemen ropar ”Allt är väl!” (se Jer 6:13–15).
Till saken hör också att sann profetia brukar kännetecknas av en kallelse till omvändelse och bekännelse av synd. Profetior som utlovar väckelse utan att samtidigt utmana till självrannsakan avviker därmed från den bibliska mallen (jfr Upp 2–3). Hoppet i den bibliska profetian ligger inte bara i vad Herren säger att han vill göra – utan i hur Guds folk väljer att gensvara på det profetiska ordet.
Även om glädjeprofetiorna skulle visa sig vara rätt, är det därför viktigt att inte spela ut dem mot andra hälsningar om vad som ligger på Guds hjärta. Och det, i sin tur, väcker ytterligare en fråga: Kan de ständiga hälsningarna om väckelse frikopplat från omvändelse i själva verket motverka just den typ skeende som profetiorna utlovar? Här är vi många som kan behöva rannsaka oss, men inte minst de individer som har profetiska anspråk: ger vi hela bilden av vad som ligger på Guds hjärta, eller enbart en liten del – som i värsta fall riskerar att bli ett stickspår?
Hur vi än tänker kring detta gör vi klokt i att lyssna in Herrens ord genom Hesekiel: ”Ve över de dåraktiga profeter som följer sin egen ande utan att ha sett något! … Ni har inte trätt fram i rämnorna och byggt upp muren omkring Israels hus, så att det kan bestå i striden på Herrens dag. … Just därför att de leder mitt folk vilse när de säger: ’Allt är väl’, trots att allt inte är väl … ska du säga till dessa vitkalkare att muren ska falla” (Hes 13:3, 5, 10–11).
Läs på varldenidag.se