En nyhet som inte har fått så stor uppmärksamhet i Sverige, men som får konsekvenser för hela det kinesiska samhället, är att Kina från och med i år har avskaffat sin ettbarnspolitik.
Systemet, som infördes i början av 80-talet, har visserligen haft rätt många (och allt fler) undantag*, men det har ändå fått dramatiska effekter för såväl Kinas demografi som för miljontals kinesiska familjer. En av de mest konkreta – och tragiska – är att det har bidragit till ett ökande antalet könsselektiva aborter. Om man bara kan få ett barn har det helt enkelt ansetts bättre för den framtida försörjningen om det har varit en pojke. Resultat: att det i dag finns 34 miljoner fler manliga än kvinnliga kineser.
Även i övrigt talar statistiken sitt tydliga språk. Mellan 1971 och 2010 genomfördes 329 miljoner aborter. Under samma period utfördes 196 miljoner steriliseringar. Till detta kan läggas 403 miljoner intra-uterina preventivmedel (spiraler), som ofta har opererats in mot kvinnornas vilja.
Just tvångssteriliseringarna, och ibland även tvångsaborterna, hör till det kinesiska samhällets allra mörkaste baksidor. Den i svensk kristenhet välkände förkunnaren Broder Yun skulle exempelvis ha aborterats bort av myndigheterna om det inte hade varit för att han mirakulöst ”råkade” födas dagen innan poliserna kom till hemmet – modern var då i sjunde månaden. Detta illustrerar också hur kinesiska myndigheter på sina håll inte har skytt några som helst medel för att komma åt de religiösa minoriteterna.
Antalet aborter i Kina kommer med säkerhet att vara hög även framöver. Men den nya ordningen är ändå något att välkomna – för unga par som längtar efter mer än ett barn, för flickor som i högre grad kommer att få födas och för alla som i grunden betraktar barn som en Guds gåva.
* På landsbygden har man fått skaffa två barn om det första var en dotter eller hade ett funktionshinder. Detsamma har gällt om båda föräldrarna var enda barnet i sina ursprungsfamiljer. Familjer från något av minoritetsfolken har därtill kunnat ha upp till fyra barn.